szerda, október 02, 2024

Halál helyett édes élet a marosludasi cukorgyárban

A nemrég szinte bezárt marosludasi cukorgyár a tulajdonosváltást követően immár napi 24 órában üzemel, hogy feldolgozza a félezer erdélyi gazdától érkező nyersanyagot. A cukorgyár 8800 hektár cukorrépaföldre kötött szerződést. Ennek köszönhetően mintegy 65 ezer tonna, botfalusi (Bod) márkanév alatt értékesített hazai cukrot fog előállítani, amivel visszaszorulhat az importmennyiség az országban. 

Mihaela Neagu, a marosludasi cukorgyár társtulajdonosa felhívta a figyelmet, hogy a feldolgozás során több melléktermék is keletkezik, melyek több területen hasznosíthatók, viszont Romániában nincs még meg a piacuk. Pedig jobb helyeken a melaszt főként az élelmiszeriparban, de a bioüzemanyag-előállításban is, a mésziszapot talajjavítóként, a répaszeletet pedig állati takarmányozásra, valamint biogáz-előállításra használják. 

Cukorgyári melléktermékek „kincsesbányája”

„Több ezer tonna melasz és répaszelet keletkezik a romániai gazdákkal kötött szerződések nyomán, keressük a felvásárlókat. Exportálni kezdtünk répaszeletet Magyarországra, tonnánként 15 euróért, miközben a szállítás tonnánként 25 euró. Meglep, hogy Romániában nincs kereslet, pedig az itthoni gazdák jóval olcsóbban megkaphatnák” – jelezte Mihaela Neagu. Emlékeztetett: az Európai Unió ösztönzi a melaszból készített bioüzemanyag használatát. 

Az új ludasi cukorgyár-tulajdonosok egyébként folyamatosan pénzt fektetnek a korszerűsítésbe, új technológiák bevezetésére, aminek köszönhetően – csaknem négy hónapon keresztül napi 24 órás munkával – idén szinte megháromszorozhatják a tavalyi eredményt, amikor is 25 ezer tonna cukrot állítottak elő. 

A modernizálás mellett fontosnak tartják a bizalomra épülő kapcsolatok erősítését a Maros, Kolozs, Brassó, Fehér, Beszterce-Naszód és Arad megyei gazdákkal, akik idén bevállalták, hogy kiterjesztik cukorrépa-ültetvényeiket. Dolgukat csupán az nehezíti meg, hogy nehezen lehet megközelíteni a gyárat a Ludas bejáratánál található híd javítási munkálatai miatt – ez ügyben „megoldásokat” várnak a polgármesteri hivataltól. 

Cukorgyári capriccio

Az idén várható termelési rekordadatok hatványozottan kiemelkedők annak fényében, hogy 2022-2023-ban szinte lehúzták a rólót a gyár korábbi tulajdonosai. 

Mint ismeretes, 

  • a ludasi cukorgyárat 2023 tavaszán vásárolta meg két román vállalkozó a francia Tereos csoporttól, miután 2022-ben még a bezárásról folytak a tárgyalások. 
  • A francia csoport 2012-ben vette meg az üzemet, amely azonban 2014-től minden évben veszteséges volt. 
  • 2021-ben a Tereos bejelentette, hogy kivonul, és ha nem találnak vevőt a gyárra, akkor bezárják vagy lebontják. 
  • A több hónapig húzódó, az üzem végleges bezárásával fenyegető bizonytalanság után 2023 februárjában nem várt fordulat történt a marosludasi cukorgyár ügyében, amelyet a korábban felmerült elképzelésekkel ellentétben nem a román állam, és nem is a régió cukorrépa-termesztői, hanem hazai élelmiszeripari vállalkozók vásároltak meg. 
Ezáltal megmenekült Erdély – és Románia – egyik utolsó cukorgyára, vele együtt pedig az erdélyi cukorrépa-előállítás is. 

Az üzemet a francia Tereos Sucre társaságtól felvásárló vevők élelmiszeriparban érdekelt román üzletemberek, Mihaela Neagu és Mihail-Daniel Matache, akik közül előbbi birtokolja azt a Best Achiziții Kft.-t, amely két évvel ezelőtt megvásárolta a csődbiztostól az 1889-ben – még Magyar Cukoripar Rt. néven – alapított, a Brassó megyei Botfaluban lévő cukorgyárat. 

Egy évvel ezelőtt a gazdasági hazafiság egyértelmű bizonyítékának nevezte Florin-Ionuţ Barbu mezőgazdasági miniszter a marosludasi cukorgyár termelésének újraindítását. A gyár egyik tulajdonosa, Mihaela Neagu akkor emlékeztetett, hogy a Brassó megyei botfalusi cukorgyár megvásárlása után társrészvényes lett a marosludasi üzemben, amely 2023 szeptember vége óta szállít cukrot a boltokba, egyelőre a botfalusi márkával ellátott csomagolásban. 

Neagu abban bízott, hogy egy-két év múlva, amikor a ludasi gyár eléri a maximális kapacitást, a botfalusi üzemben is újrakezdik a termelést. „Ehhez azonban a román állam támogatására lesz szükség, egyedül nem tudjuk véghezvinni” – tette hozzá. A marosludasi cukorgyárnak akkor 150 állandó és 30 szezonális alkalmazottja volt. 

Forrás: Krónika.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése